Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ обвини прокуртурата,

...
Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ обвини прокуртурата,
Коментари Харесай

Местан: Прокуратурата ме репресира по делото за катастрофата

Бившият водач на Движение за права и свободи и сегашен на партия ДОСТ обвини прокуртурата, че е бил подложен на прокурорска принуда по делото за злополуката с негово присъединяване, при която почина 6-месечно дете. Той обвини пред Би Ти Ви и, че държавното обвиняване е манипулирало обстоятелства в следствието.

" Обвинен съм не, защото съм отговорен, а тъй като се споделям Лютви Местан. Нося в себе си тежки подозрения, че прокуратурата не се управлява от правото, а от осъществяване на политическа поръчка “, твърди още той.

Инцидентът стана на 14 април 2019 година по обед в региона на с. Загорско по основния път към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа ". При включване в основния път автомобилът " Фолксваген " на Местан се удря в различен автомобил, в който пътува семейство с две деца. При конфликта умира бебето, ранени са 9-годишно дете и 28-годишната майка.

Тогава близки на потърпевшото семейство обявиха, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от автомобила си и половин час е стоял в него, до момента в който дойдат служителите на реда. Те показаха и терзание, че " всичко може да се потули " и да бъдат " изменени обстоятелствата " поради публичното състояние на Местан, а делото бе взето под наблюдението на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Сега Местан е упрекнат за причиняване на гибел по несъобразителност, само че изрично отхвърля виновност. „ Обвинен съм за две неща – че не съм спрял на знак „ Стоп “. Това е неуместно, защото прокуратурата знае, че не може да потвърди сходно клеветническо изказване. Точно по тази причина насочи всичките си старания към второто обвинение – че съм имал видимост. Заявявам, че вместо цялостно и обективно следствие, прокуратурата упражни върху мен същинска принуда, прокурорски произвол и ми лиши правото на обективен досъдебен развой. Послужи си с жестоко манипулиране на обстоятелствата и събитията “, заяви Местан.

Според него образец в тази посока било и събитието, че още на първия ден му е било отнето свидетелството за правоуправление. " Това стана въз основа на оскърбителен изказвания, че съм извършил 13 нарушения. Това са нарушавания, извършени от коли, в които в никакъв случай не съм се качвал. Ще заведа дело за клюка, но ще го направя след приключването на делото “, категоричен бе той.

По думите му в това време единствено за периода 2005-2019 г. за лидерът на другата кола били установени 18 тежки нарушавания, 14 от които за превишена скорост и 4 за погрешно изпреварване. Неговата брошура обаче не е била отнета, а това е направено преди 10 дни.

„ Вторият образец е, че по това досъдебно произвеждане са направени два огледа. На 14-и е измерено всичко друго, но не и моята видимост. Това се прави едвам на 18-и, когато обстоятелствата и събитията са жестоко манипулирани. Преди втория оглед по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храста с височина 3 м, които образуваха безусловно невидима бариера. Това е заличаване на доказателства, което е тежко закононарушение, а прокуратурата не го проверява “, обясни още Лютви Местан.

„ Най-голямата операция, която прокуратурата направи, е, че сложи след това стоп линия, за да измести видимостта ми с близо 5 м по-напред “, твърди той.

Местан сподели фотография с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това сподели и фотография от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

„ Вече 15-и месец не преставам да съпреживявам нещастието от 14 април. Когато става въпрос за виновност, тя е правна категория и аз няма да поема върху себе си непозната виновност и грях “, категоричен бе Лютви Местан.

Обвинение има и към лидера на другия автомобил - бащата на загиналото бебе, тъй като съгласно движимостите лица е карал с 32 км в час повече от позволеното. Според неговата отбрана обаче това са заключения въз основата единствено на вероятности и по никакъв метод не е потвърдена виновността. Тезата им е, че единственият отговорен е партийния водач, тъй като не е спрял на знак Стоп.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР